Skoghem & Wijk

Ann och Thomas träffades för första gången i en miljö, så långt från romantik, månsken och sandstränder, man kan komma: En stökig, slamrig lastkaj. Och de möttes som medtävlare om kunder. Det var för 20 år sedan, kajen var gemensam för två konkurrerande (Ann jobbade i Vi-butiken, Thomas i Konsum) livsmedelshallar på Ön.
Livet är hårt på en lastkaj och inget man slarvar med. Ann förklarar pedagogiskt: ”Blir det fel på lastkajen följer det med in i butiken, katten på råttan – råttan på repet osv.” Konkurrensen övergick snabbt i en varmare relationen. Ann och Thomas blev ett par. Och ett team. Livs- och affärspartners. Och föräldrar. Allt i snabb takt. I dag driver Ann & Thomas konferensanläggningen Skogshem & Wijk på Elfvikslandet på Lidingö sedan ett drygt år tillbaka. Ledorden är enkla – men till mycket förpliktigande: Trivsel, tradition, kvalitet. Arbetsfördelningen mellan de två är enkel. ”Thomas är vd, driver, utvecklar och bestämmer (skratt) och jag gör allt det roliga!”

En av många lustfyllda arbetsuppgifter är att se till att alla deltagare, medföljande, publik och påhejare i Öresan, nu inne på sitt nionde år som uppskattat veteranbilsarrangemang, får en äkta Skogshem & Wijk-upplevelse.
”När Ö-resenärerna kommer hit för att starta och för att gå i mål, äta rallylunch och titta på bilar, ja då är det dom som är i fokus! Vi erbjuder en ram, en miljö och en stämning. Varje möte ska vara meningsfullt. Det gäller också det dagliga konferenslivet på Skogshem & Wijk. Små eller stora företag – alla är välkomna”.

”Huset vibrerar av energi! Här finns allt man behöver för att skapa ett framgångsrikt och kreativt möte”, säger Ann i ett av de nyinredda rummen som andas lågmäld dynamik, i en återhållsam (grundtonen är grå) men expressiv färgskala, ackompanjerad av naturen och vattnet utanför generösa perspektivfönster. Gåshaga skymtar i fjärran. I ett företag som har ett svårfångat, och ibland flyktigt och rörligt fokus: mänskliga möten, måste vara snabbt i tanken. Ann Nagel framhåller alla de 35 fasta medarbetarna som en grund för de kvicka tankefigurer som krävs.

”Utan medarbetarna – inget Skogshem & Wijk. Arbetar man i den här branschen är man speciell. Fascineras av människor, människors möten och möjligheter. Fixa ditten, ordna datten! NU! Vara lyhörd. Utan våra medarbetare – fasta som tillfälliga vore vi ingenting. Ett hus utan innehåll.

Ann Nagels bästa konferensknep? (Hon har ju hunnit uppleva ett antal möten)...
”Utnyttja pauserna. Förnya energin med en promenad i våra omgivningar. Låt tankarna vandra. Och ta upp tråden igen!” Problem att orka för Thomas och Ann? Ha jobbet med sig hem till middagsbordet? Familj och fritid?
Avkoppling? När jobbet ska vara öppet 365 dagar om året.
Ann Nagel skakar på huvudet: ”Inte – det är ett sätt att leva. Vi älskar det här livet, både Thomas och jag.”

Fakta om Skogshem & Wijk. Konferens- och mötesanläggningen har sina rötter i två magnifika privatvillor, byggda under 1880-talet. Apotekaren Gottfried Piltz lät bygga Villa Skogshem och Elinshäll byggdes av slottsarkitekten Ernst Jacobsson. Elinshäll döptes om 1926 när den köptes av professor Henning Waldenström och hans hustru Eleonora von Rosen, född Wijk.
Lokaler, hotellrum, konferensrum, utställningsytor, restauranger mm: 11.000 m2
Bokningsbart: 365 dagar om året • Antal bäddar: 227 • Måltidsplatser: 1.200
Storlek på konferensbokningar: Minimiantal 2 personer, max 400 personer som största grupp. I anläggningen ingår sex kappseglinsgbåtar och sju cyklar till gästers förfogande. Fyra heltidsanställda fastighetskötare arbetar med allt från miljöeffektiva styrsystem av värme och ljus, till trädgårdar och grönytor.

Ann Nagel utsågs i dagarna av Företagarna Lidingö till Årets företagare 2014.
Motiveringen: Årets vinnare är en gedigen entreprenör och en modig och skicklig affärskvinna. Med säker hand har hon medverkat till att driva upp flera stora företag på Lidingö. Under ett år har hon redan, utifrån ett kundperspektiv, satt sin prägel på det senaste företaget Skogshem & Wijk. Genom att förstå och omsätta kundernas uttalade och outtalade behov, med personlig omtanke och genom att lägga vikt på de små detaljerna, har hon ännu en gång lyckats att vidareutveckla ett lönsamt och välmående företag.